Seramik kaplama yapısı gereği, otomobilin boyasını aşınmaya,soyulmaya, dökülmeye ve çatlamaya karşı koruması amacı ile araçlara sıvı olarak uygulanan bir kaplama türüdür.
Seramik kaplama yapılmadan önce araç çok detaylı bir şekilde temizlenmektedir. Varsa kılcal çatlamalar, çizikler giderilmekte ve bu işlemden sonra araç kurumaya bırakılmaktadır. Araç kuruduktan sonra ise yumuşak bir bez yardımı ile seramik kaplama sıvısı kaportaya homojen bir şekilde uygulanmaktadır.
Seramik kaplama uygulamasını yaptırdıktan sonra seramik kaplamanın kalıcılığını korumak için dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Aracın temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Benzin istasyonlarındaki araç yıkama merkezlerinde veya sert fırça kullanılan oto yıkamalarda araçların yıkanması tavsiye edilmemektedir. Seramik kaplama uygulaması sonrası yumuşak fırçalar ile araç şampuanları kullanılarak aracın yıkanması önerilmektedir.
Seramik kaplama zararlı UVA ve UVB ışınlarından, boya renginin zamanla solmasına, araç yüzeyine yapışan zift, reçine ve boya tozlarına karşı tam koruma sağlar. Seramik kaplama yapıldıktan sonra yıkama işlemlerinde düzgün şampuan ve bez kullanılmasa bile seramik kaplama sayesinde oluşabilecek aşınmayı en aza indirgenmiştir. Buz koruma belli oranda olup tamamen korur demek yanlış bir tabirdir. Hydrophopic yapısı sayesinde aracın yüzeyinde su akışını sağlayacak ve aracınız hem daha geç kirlenmesini sağlayacak hem de boyanızın daha geç aşınmasını sağlayacaktır.
Aracınızı devamlı olarak benzin istasyonlarında bulunan sert fırçalarla yıkıyorsanız seramiğin hem ömrünü hem de koruma özelliğini azaltmış olursunuz. Seyir halinde devam ederken aracınıza çarpacak sert cisimler (taş vb,) aracınıza teması sonucu oluşacak çizikler ve göçükler seramik kaplamanın özelliği dışındadır.